понеділок, 14 листопада 2022 р.

Всесвітній день боротьби з цукровим діабетом

 

14 листопада кожного року відзначається Всесвітній день боротьби з цукровим діабетом, який повинен нагадувати людству, що захворюваність цукровим діабетом на планеті зростає. Також, в цей день потрібно розповідати про наслідки хвороби, про можливості профілактики та лікування. Головна місія дня – інформування суспільства. Тож, що таке цукровий діабет? Хвороба належить до групи ендокринних захворювань, які пов’язані з порушенням засвоєння глюкози, хвороба розвивається через абсолютну чи відносну недостатність гормону інсуліну, в наслідок чого з’являється гіперглікемія (збільшення глюкози в крові).

До 1922 року цукровий діабет був хворобою, від якої не було ніяких ліків та через яку дуже часто помирали люди. Деякі хворі намагалися подовжити собі якось життя не вживаючи вуглеводної їжі, але все одно рано помирали і не мали можливості на повноцінне життя.

У січні 1922 року канадський вчений Фредерік Бантінг разом з колегою Чарльзом Бестом зробили справжнє відкриття, врятувавши хворого на діабет чотирнадцятирічного хлопця. Лікування полягало в ін’єкціях інсуліна, після курсу яких хлопець зміг прожити нормальне життя. Пізніше, в кінці 1922 року, препарат з’явився на ринку, а у 1923 році Бантінг став нобелівським лауреатом за досягнення в біохімії та медицині.

 А вже в 1979 році вчені змогли синтезувати людський інсулін за допомогою генної інженерії. Хоча цукровий діабет і зараз є невиліковною хворобою, проте інсулін допомагає хворим нормально та повноцінно жити.

Дата Дня боротьби з діабетом вибрана на честь дня народження геніального вченого Фредеріка Бантінга (14 листопада 1891 року). Вперше цей день відзначили 14 листопада 1991 року за ініціативи Міжнародної діабетичної федерації та Всесвітньої організації охорони здоров’я.

День боротьби з діабетом охоплює 160 країн світу, кожного року оголошується певна тема (наприклад, перша тема 1991 року – «Проблема діабету виходить в світ», а темою 2020 року – «Медсестра та діабет»). З 2007 року Всесвітній день боротьби з діабетом відзначається під заступництвом Організації Об’єднаних Націй.

 

Немає коментарів:

Дописати коментар

Обласне методичне засідання викладачів біології та екології, хімії

                 16 лютого 2024 р. відбулося он-лайн засідання методичного об’єднання викладачів викладачів хімії та біології ЗП(ПТ)О у Черн...